Symposium of the Sino-German GDT Cooperation

Report of Contributions

Contribution ID: 0 Type: not specified

Welcome to the Symposium

Monday, 8 April 2013 09:15 (10 minutes)

Presenter: GRABMAYR, Peter (University of Tübingen)

Session Classification: Welcome

Contribution ID: 1 Type: not specified

Welcome to Universität Tübingen

Monday, 8 April 2013 09:25 (10 minutes)

Presenter: MUETHER, Herbert (Prorector of the Universitaet Tuebingen)

Session Classification: Welcome

Contribution ID: 2 Type: not specified

Introduction to the Cooperation Program

Monday, 8 April 2013 09:50 (10 minutes)

Presenter: ABT, Iris (MPI for Physics Munich)

Session Classification: Welcome

Contribution ID: 3 Type: **not specified**

Opening Ceremony and Revealing of Cooperation Plate

Monday, 8 April 2013 10:00 (15 minutes)

Presenter: GRABMAYR, Peter (University of Tübingen)

Session Classification: Welcome

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Overview of Germanium Detectors in Fundamental Research

Monday, 8 April 2013 11:25 (45 minutes)

An overview is given over the experiments and their demands of detectors used in fundamental research (search for dark matter / neutrinoless double beta decay / spectroscopy / ...)

Presenter: EITEL, Klaus (KIT)

Session Classification: Germanium Detectors in Basic Research

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Technical Specifications and Requirements on Detectors for Dark Matter Searches

Monday, 8 April 2013 12:10 (25 minutes)

Presenter: LI, Jin (Tsinghua University)

Session Classification: Germanium Detectors in Basic Research

Contribution ID: 6 Type: **not specified**

Technical Specifications and Requirements on Detectors for Neutrinoless Double Beta Decay Searches

Monday, 8 April 2013 12:35 (25 minutes)

Presenter: ABT, Iris (MPI for Physics)

Session Classification: Germanium Detectors in Basic Research

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Germanium Detectors in Space

Monday, 8 April 2013 14:00 (45 minutes)

The integral mission and the results obtained with germanium detectors

Presenter: DIEHL, Roland (MPI for Extraterrestrial Physics)

Session Classification: Special Guest

Contribution ID: 13 Type: not specified

Demands on Test Facilities for Production and Research

Tuesday, 9 April 2013 09:00 (10 minutes)

Presenter: ABT, Iris (MPI for Physics)

Session Classification: Test Facilities

Contribution ID: 14 Type: not specified

GALATEA at MPI

Tuesday, 9 April 2013 09:10 (20 minutes)

Presenter: IRLBECK, Sabine (MPI for Physics)

Session Classification: Test Facilities

Contribution ID: 16 Type: not specified

Readout: the Path to a 1-ton System

Wednesday, 10 April 2013 11:00 (20 minutes)

Readout: the Path to a 1-ton System

Presenter: SCHULZ, Oliver (MPI for Physics)

Session Classification: Electronics

Contribution ID: 17 Type: not specified

ASICS for Germanium

Wednesday, 10 April 2013 11:20 (20 minutes)

Presenter: DENG, Zhi (Tsinghua University)

Session Classification: Electronics

Contribution ID: 23 Type: not specified

MaGe, a GEANT Based Simulation Tool

Wednesday, 10 April 2013 14:00 (30 minutes)

Presenter: LIU, Xiang (Shanghai Jiaotong University)

Session Classification: Software - including Pulse Shape Analysis

Contribution ID: 24 Type: not specified

Pulse Shape Analysis for CDEX

Wednesday, 10 April 2013 14:30 (20 minutes)

Presenter: ZHAO, Wei (Tsinghua University)

Session Classification: Software - including Pulse Shape Analysis

Contribution ID: 26 Type: not specified

Working Groups

Wednesday, 10 April 2013 16:30 (1h 30m)

Description as before

Session Classification: Software - including Pulse Shape Analysis

Contribution ID: 28 Type: not specified

Muon Flux Measurements and Simulation at Jinping

Thursday, 11 April 2013 09:30 (30 minutes)

Presenter: ZENG, Zhi (Tsinghua University)

Session Classification: Neutrons

Working groups

Contribution ID: 31 Type: not specified

Working groups

Thursday, 11 April 2013 11:30 (1h 25m)

Description as before

Session Classification: Neutrons

Contribution ID: 32 Type: not specified

CDEX and Other Germanium / Xenon Based Dark Matter Searches

Thursday, 11 April 2013 14:30 (40 minutes)

Presenter: YUE, Qian (Tsinghua University)

Session Classification: Future Projects

Contribution ID: 33 Type: not specified

Neutrinoless Double Beta Experiments

Thursday, 11 April 2013 15:40 (1 hour)

Majorana / GERDA and the Xenon Challenge

Presenter: MAJOROVITS, Bela (MPI for Physics)

Session Classification: Future Projects

Contribution ID: 34 Type: not specified

The 1 Ton Challenge

Thursday, 11 April 2013 16:40 (30 minutes)

Presenter: ABT, Iris (MPI for Physics)

Session Classification: Future Projects

Contribution ID: 35 Type: not specified

Reports on Plans of Working Groups

Thursday, 11 April 2013 14:00 (30 minutes)

Session Classification: Future Projects

Contribution ID: 37 Type: not specified

Transfer to Munich - Visit of MPI for Physics Munich

Friday, 12 April 2013 08:30 (3h 30m)

Contribution ID: 38 Type: not specified

Plate Ceremony at MPI

Friday, 12 April 2013 14:00 (30 minutes)

Contribution ID: 39 Type: not specified

Welcome to MPI

Friday, 12 April 2013 12:05 (45 minutes)

Overview of the Research at MPI

Presenter: ABT, Iris (MPI for Physics Munich)

Contribution ID: 40 Type: not specified

Transfer to Hotel

Friday, 12 April 2013 15:35 (10 minutes)

Contribution ID: 41 Type: not specified

Evening at the Hofbräuhaus

Friday, 12 April 2013 19:30 (3h 30m)

Contribution ID: 42 Type: not specified

Tour of MPI in small groups

Friday, 12 April 2013 14:30 (1 hour)

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Greetings from the Sino-German Center

Presenter: TBA

Contribution ID: 45 Type: not specified

Technical Specifications and Requirements on Detectors for Reactor Neutrino Experiments

Monday, 8 April 2013 11:00 (25 minutes)

Presenter: WONG, Henry (Academia Sinica)

Session Classification: Germanium Detectors in Basic Research

Contribution ID: 46 Type: not specified

What you need to design a detector: Principles of Field Calculations and Pulse Shape Simulations

Tuesday, 9 April 2013 11:00 (40 minutes)

Presenter: LIU, Jing (University of Tokyo)

Session Classification: Germanium Detector Design and Pulse Shape Simulation

Contribution ID: 48 Type: not specified

Field Calculation - Evaluation of Different Programs

Tuesday, 9 April 2013 11:40 (20 minutes)

Presenter: DÖNMEZ, Burcin (MPI for Physics)

Session Classification: Germanium Detector Design and Pulse Shape Simulation

Contribution ID: 49 Type: not specified

PSS: Evaluation and Verification for a Novel Inverted Coaxial PC-Detector

Wednesday, 10 April 2013 09:00 (1h 5m)

Presenter: RADFORD, David (Oakridge National Laboratory)

Session Classification: Pulse Shape Simulation and Evaluation

Contribution ID: **50** Type: **not specified**

PSS: Results Obtained for a Segmented Point Contact Detector

Wednesday, 10 April 2013 10:05 (20 minutes)

Presenter: DÖNMEZ, Burcin (MPI for Physics)

Session Classification: Pulse Shape Simulation and Evaluation

Contribution ID: 51 Type: not specified

Input Parameters to Detector Simulation

Wednesday, 10 April 2013 10:25 (15 minutes)

How well do we know impurity densities and mobilities?

Presenter: ABT, Iris (MPI for Physics)

Session Classification: Pulse Shape Simulation and Evaluation

Contribution ID: 52 Type: not specified

Recent Progress in Ultralow Noise, Ultralow Background Detectors

Monday, 8 April 2013 14:45 (30 minutes)

Presenter: MARIAN, Vlad (Canberra)

Session Classification: Detector Production

Contribution ID: 53 Type: not specified

Detector Production at Tsinghua

Monday, 8 April 2013 15:15 (20 minutes)

Presenter: ZHANG, Lan (Nuctech Company Ltd.)

Session Classification: Detector Production

Contribution ID: 54 Type: not specified

Tsinghua Test Facility

Tuesday, 9 April 2013 09:30 (20 minutes)

Presenter: CHEN, Qinghao (Tsinghua University)

Session Classification: Test Facilities

Contribution ID: 55 Type: not specified

Conventional Teststands at MPI

Tuesday, 9 April 2013 09:50 (20 minutes)

Presenter: GARBINI, Lucia (MPI for Physics)

Session Classification: Test Facilities

Contribution ID: 56 Type: not specified

Test of 1kg Point Contact Detectors and CDEX String Assemblies

Tuesday, 9 April 2013 10:10 (20 minutes)

Presenter: WU, Yucheng (Tsinghua University)

Session Classification: Test Facilities

Contribution ID: 57 Type: not specified

Discussion: Do we need more test facilities and what do we want to test?

Contribution ID: 58 Type: not specified

Options for Digitisation and Data Compression

Wednesday, 10 April 2013 11:40 (20 minutes)

Presenter: XUE, Tao (Tsinghua University)

Session Classification: Electronics

Contribution ID: 59 Type: not specified

The DAQ System for CDEX

Wednesday, 10 April 2013 12:00 (20 minutes)

Presenter: LIU, Shukui (SichuanUniversity)

Session Classification: Electronics

Contribution ID: 60 Type: not specified

Set up Working Groups

Wednesday, 10 April 2013 12:40 (20 minutes)

Electronics: Demands on electronics, placement of FET for low background experiments, possibilities for ASICs.

Neutrons: Calculation of flux from muons, from radioactivity, measurement of muon/neutron flux.

PSS/PSA: calculation of electric field and weighting potentials, simulation of trajectories and input parameters,

determination of pulse parameters

Session Classification: Electronics

Contribution ID: 61 Type: not specified

Pulse Shape Analysis for AGATA

Wednesday, 10 April 2013 14:50 (20 minutes)

Presenter: REITER, Peter (University of Cologne)

Session Classification: Software - including Pulse Shape Analysis

Contribution ID: 62 Type: not specified

Pulse Shape Analysis E/A for GERDA

Wednesday, 10 April 2013 15:10 (20 minutes)

Presenter: LIAO, HengYe (MPI for Physics)

Session Classification: Software - including Pulse Shape Analysis

Contribution ID: 63 Type: not specified

Bulk vs Surface Events in Texono

Wednesday, 10 April 2013 15:30 (20 minutes)

Presenter: WONG, Henry (Academia Sinica)

Session Classification: Software - including Pulse Shape Analysis

Contribution ID: 64 Type: **not specified**

Neutron Flux Measurements at Jinping

Thursday, 11 April 2013 10:00 (30 minutes)

Presenter: XING, Haoyang (Sichuan University)

Session Classification: Neutrons

Contribution ID: 65 Type: not specified

Neutron Background Simulation for 76 Germanium in Deep Underground Laboratories

Thursday, 11 April 2013 09:00 (30 minutes)

Presenter: PALERMO, Matteo (MPI for Physics)

Session Classification: Neutrons

Contribution ID: 66 Type: not specified

Measurement of Neutron Interactions With an 18-Fold Segmented True Coax Detector

Thursday, 11 April 2013 11:00 (30 minutes)

Presenter: LIU, Jing (University of Tokyo)

Session Classification: Neutrons

Contribution ID: 67 Type: not specified

Neutron Inelastic Processes and E0 Transition Simulation Problems in GEANT4 for the Neutron-Induced Background Evluation

Presenter: WEI, Wenzhao (University of South Dakota)

Contribution ID: 69 Type: not specified

Digital pulse processing of semiconductor detector signals

Presenter: HENNING, Andreas (University of Cologne)

Contribution ID: **70** Type: **not specified**

Plenary Discussion

Contribution ID: 71 Type: not specified

Digital Pulse Processing of Semiconductor Detector Signals

Wednesday, 10 April 2013 12:20 (20 minutes)

Presenter: HENNIG, Andreas (University of Cologne)

Session Classification: Electronics

Contribution ID: 72 Type: not specified

Physics at Universitaet Tuebingen

Monday, 8 April 2013 09:35 (15 minutes)

Presenter: JOCHUM, Josef (Universitaet Tuebingen)

Session Classification: Welcome

Contribution ID: 73 Type: not specified

Symposium-Group-Picture

Monday, 8 April 2013 10:15 (5 minutes)

Session Classification: Welcome

Contribution ID: 74 Type: **not specified**

Pictures form the time in Tuebingen – tar ball – 380MB

Monday, 8 April 2013 10:20 (5 minutes)

Session Classification: Welcome