Ringberg 2024: 2nd Workshop on Tools for High Precision LHC Simulations

Europe/Berlin
Castle Ringberg

Castle Ringberg

Schloßstraße 20, 83700 Kreuth
Description

Organisers: Stefan Dittmaier, Rhorry Gauld, Fabio Maltoni, Pier Monni, Marius Wiesemann & Giulia Zanderighi

We are organizing a smaller workshop with ~45 participants in 2024 (08.05-11.05) at Ringberg Castle next to the Tegernsee (close to Munich). The topics will be closely related to precision physics for the LHC with particular emphasis on improving various aspects of Monte Carlo simulations and the matching to fixed order calculations (including e.g. the combination of QCD and EW corrections in matched partons showers, the inclusion of SMEFT effects in Monte Carlo simulations, PDFs, etc.). 

Registration
Participants
Participants
45
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Departure from Munich 1h
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Check-In at the Castle 1h
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h
    • 2:00 PM 2:15 PM
      Welcome and organisatorical information 15m
    • 2:15 PM 4:15 PM
      Experimental Talks
      • 2:15 PM
        Latest highlights by CMS 45m
        Speaker: Kenneth Long
      • 3:15 PM
        Latest highlights by ATLAS 45m
        Speaker: Miha Muskinja
    • 4:15 PM 4:45 PM
      Coffee break 30m
    • 4:45 PM 6:15 PM
      Fixed Order Calculations
      • 4:45 PM
        Recent progress in QCD Calculations 30m
        Speaker: Fabrizio Caola
      • 5:30 PM
        Recent progress in EW Calculations 30m
        Speaker: Ansgar Denner
    • 6:15 PM 6:30 PM
      Guided Tour through the Castle with Jochen Essl 15m
    • 6:30 PM 8:30 PM
      Dinner 2h
    • 8:00 AM 9:00 AM
      Breakfast 1h
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Parton Showers & Resummation
      • 9:00 AM
        The path to NNLL accurate parton showers 30m
        Speaker: Alexander Karlberg
      • 9:45 AM
        High precision predictions for a new suite of Lund-based observables 30m
        Speaker: Alba Ontoso
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      Monte Carlo & Matching
      • 11:00 AM
        Towards NNLO simulations matched to parton showers for processes with final-state jets in GENEVA 30m
        Speaker: Simone Alioli
      • 11:45 AM
        MiNNLO for the production of a heavy-quark pair (plus a colour singlet) 30m
        Speaker: Javier Mazzitelli
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m
    • 2:00 PM 3:45 PM
      Monte Carlo & Matching
      • 2:00 PM
        Higgs production through bottom annihilation in 5FS with MiNNLO 20m
        Speaker: Aparna Sankar
      • 2:30 PM
        NNLO+PS predictions for bbH production in four flavour scheme 20m
        Speaker: Christian Biello
      • 3:00 PM
        Resolution observables in NNLO+PS matching through MiNNLO and Geneva 30m
        Speaker: Luca Rottoli
    • 3:45 PM 4:15 PM
      Coffee break 30m
    • 4:15 PM 6:30 PM
      Alpha_s and PDFs
      • 4:15 PM
        Power corrections to particle interactions at colliders 30m
        Speaker: Paolo Nason
      • 5:00 PM
        Recent progress on PDFs and N3LO PDFs 30m
        Speaker: Tommaso Giani
      • 5:45 PM
        MATRIX alle Hawaii – PineAPPL interpolation grids at NNLO accuracy 30m
        Speaker: Stefan Kallweit
    • 6:30 PM 8:30 PM
      Dinner 2h
    • 8:00 AM 9:00 AM
      Breakfast 1h
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Fixed Order Calculations
      • 9:00 AM
        Precise QCD for associated top production 30m
        Speaker: Simone Devoto
      • 9:45 AM
        Modelling of top quark pair production and decays in tt + X processes at the LHC 30m
        Speaker: Malgorzata Worek
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      Loop Calculations
      • 11:00 AM
        Introduction to loop calculations and recent developments 30m
        Speaker: Federico Buccioni
      • 11:45 AM
        Technical aspects of loop calculations and recent progress 30m
        Speaker: Vasily Sotnikov
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m
    • 2:00 PM 3:30 PM
      Loop Calculations
      • 2:00 PM
        Planar two-loop integrals for WW+jet production at the LHC 30m
        Speaker: Samuel Abreu
      • 2:45 PM
        Amplidues in Full-Color QCD 30m
        Speaker: Andreas Von Manteuffel
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee break 30m
    • 4:00 PM 6:15 PM
      Fixed Order Calculations
      • 4:00 PM
        Subleading effects in soft-gluon emission at one-loop in massless QCD 30m
        Speaker: Michal Czakon
      • 4:45 PM
        Fiducial-cut effects in polarisation and spin-correlation coefficient extraction in diboson events at the LHC 30m
        Speaker: Giovanni Pellicioli
      • 5:30 PM
        Top-Bottom Interference Contribution to Fully-Inclusive Higgs Production 30m
        Speaker: Marco Niggetiedt
    • 6:30 PM 8:30 PM
      Dinner 2h
    • 8:00 AM 9:00 AM
      Breakfast 1h
    • 9:00 AM 11:15 AM
      Parton Showers & Resummation
      • 9:00 AM
        QCD+QED resummation effects in RadISH 30m
        Speaker: Luca Buonocore
      • 9:45 AM
        Zero-jettiness soft function at N3LO 30m
        Speaker: Chen-Yu Wang
      • 10:30 AM
        N3LO N-jettiness Beam functions 30m
        Speaker: Arnd Behring
    • 11:15 AM 11:30 AM
      Closing and final remarks 15m
    • 11:30 AM 11:45 AM
      Lunch packages 15m
    • 11:45 AM 1:45 PM
      Departure 2h