IMPRS Young Scientist Workshop at Ringberg Castle

Europe/Berlin
Ringberg Castle (www.schloss-ringberg.de)

Ringberg Castle (www.schloss-ringberg.de)

Frank Daniel Steffen (MPP)
    • 09:00 10:30
      Departure from Munich 1h 30m
    • 10:30 11:15
      Welcome Tea & Coffee in the "Gartenzimmer" 45m
    • 11:15 12:00
      Welcome & Introduction Round 45m
    • 12:00 12:30
      Session: Detector Physics I
      Convener: Marcel Strzys (MPP)
      • 12:00
        T3B and the time structure of hadronic showers 30m
        Speaker: Dr Christian Soldner (MPP)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:00
      Session: MAGIC Physics I
      Convener: Marcel Strzys (MPP)
      • 14:00
        There is MAGIC in the air 30m
        Speaker: Christian Fruck (MPP)
        Slides
      • 14:30
        Sum-trigger system on MAGIC telescopes 30m
        Speaker: Jezabel Rodriguez Garcia
        Slides
    • 15:00 15:30
      Session: Belle Physics
      Convener: Andreas Maier (MPP)
      • 15:00
        The Belle/Belle 2 experiment 30m
        Speaker: Martin Ritter (MPP)
        Slides
    • 15:30 16:00
      Coffee break 30m
    • 16:00 17:30
      Session: QFT and Gravity
      Convener: Georg Puhlfürst (MPP)
      • 16:00
        What is quantum field theory about? 30m
        Speaker: Peter Patalong (MPP)
      • 16:30
        My favourite introductions to AdS / CFT 30m
        Speaker: Stephan Steinfurt (MPP)
        Slides
      • 17:00
        Parton structure of block holes and the nonperturbative vacuum 30m
        Speaker: Tehseen Rug (MPP)
        Slides
    • 17:30 18:30
      Guided Tour of Ringberg Castle 1h
      Speaker: Jochen Essl (Schloss Ringberg)
    • 18:30 19:30
      Dinner 1h
    • 08:00 09:00
      Breakfast 1h
    • 09:00 10:00
      Lecture
      Convener: Dr Frank Steffen (MPP)
      • 09:00
        Matter versus antimatter: the grand battle 1h
        Speaker: Dr Alexander Kartavtsev (MPP)
        Slides
    • 10:00 11:00
      Session: ATLAS Physics I
      Convener: Fabian Spettel (MPP)
      • 10:30
        A new muon trigger for ATLAS 30m
        Speaker: Sebastian Nowak (MPP)
        Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Session: ATLAS Physics I
      Convener: Fabian Spettel (MPP)
      • 11:00
        Planar pixel sensor for the ATLAS upgrades at HL-LHC 30m
        Speaker: Stefano Terzo (MPP)
        Slides
      • 11:30
        Measurement of muon misidentification rates in Z -> mu mu events for the ATLAS detector 30m
        Speaker: Johannes Mellenthin (MPP)
        Slides
      • 12:00
        Optimization of the MDT-Readout electronic 30m
        Speaker: Sebastian Ott (MPP)
        Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Session: Precision Calculations
      Convener: Falk Hassler (MPP)
      • 14:00
        Automated NLO calculations for top quark observables at hadron colliders 30m
        Speaker: Johannes Schlenk (MPP)
        Slides
      • 14:30
        Diphoton plus jet production through graviton exchange at NLO 30m
        Speaker: Johann Felix von Soden-Fraunhofen (MPP)
        Slides
      • 15:00
        Effective Field Theories in Heavy Quarkonia 30m
        Speaker: Vladyslav Shtabovenko (TUM)
        Slides
    • 15:30 16:00
      Coffee break 30m
    • 16:00 17:00
      Session: GEDET
      Convener: Christopher Schmitt (LMU)
      • 16:00
        Looking for muon-induced neutrons in germanium detectors 30m
        Speaker: Matteo Palermo (MPP)
        Slides
      • 16:30
        Research and development on new Germanium detector prototypes 30m
        Speaker: Lucia Garbini (MPP)
        Slides
    • 17:00 18:00
      Session: AdS/CFT I
      Convener: Mario Araujo (MPP)
      • 17:00
        The role of Black Holes in AdS/CFT correspondence 30m
        Speaker: Mario Flory (MPP)
        Slides
      • 17:30
        The ABC's of holographic hydrodynamics 30m
        Speaker: Hansjoerg Zeller (MPP)
        Slides
    • 18:00 18:30
      Discussion on IMPRS EPP activities 30m
    • 18:30 19:30
      Dinner 1h
    • 08:00 09:00
      Breakfast 1h
    • 09:00 10:30
      Session: ATLAS Physics II
      Convener: Alessandro Manfredini (MPP)
      • 09:00
        Top Quark Mass Measurements at ATLAS 30m
        Speaker: Andreas Maier (MPP)
        Slides
      • 09:30
        Measurement of the WW cross section in the all hadronic decay channel with ATLAS 30m
        Speaker: Fabian Spettel (MPP)
        Slides
      • 10:00
        Search for R-parity violating supersymmetry in multilepton events with the ATLAS detector 30m
        Speaker: Max Goblirsch (MPP)
        Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Lecture
      Convener: Prof. Wolfgang Hollik (MPP)
      • 11:00
        Higgs Discovery at the LHC: Implications for Supersymmetry 1h
        Speaker: Prof. Sven Heinemeier, IFCA (CSIC-UC), Santander, Spain
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Session: Detector Physics II
      Convener: Prof. Otmar Biebel (LMU)
      • 14:00
        Belle II Vertex Pixel Detector 30m
        Speaker: Felix Mueller (MPP)
        Slides
      • 14:30
        Possible application of SiMPl devices for particle tracking 30m
        Speaker: Stefan Petrovics (MPP)
        Slides
      • 15:00
        Study of hadronic showers with the fastRPC analog readout 30m
        Speaker: Marco Szalay (MPP)
        Slides
    • 15:30 16:00
      Coffee break 30m
    • 16:00 17:00
      Session: Astroparticle Physics
      Convener: Ana Solaguren-Beascoa (MPP)
      • 16:00
        Effective field theories: from Cosmology to Quark Gluon Plasma 30m
        Speaker: Simone Biondini (TUM)
        Slides
      • 16:30
        Hidden Photons in the Light of Planck 30m
        Speaker: Hendrik Vogel (MPP)
    • 17:00 18:00
      Session: MAGIC Physics II
      Convener: Shangyu Sun (MPP)
      • 17:00
        Discovery of a new TeV source, MS 1221.8+2452, with the MAGIC telescopes 30m
        Speaker: Francesco Borracci (MPP)
      • 17:30
        Search for a pulsed gamma-ray emission above 400 GeV from the Crab Pulsar with the MAGIC telescopes 30m
        Speaker: Wojciech Idec (MPP)
    • 18:00 19:30
      Bavarian Buffet 1h 30m
    • 08:00 09:00
      Breakfast 1h
    • 09:00 10:15
      Session: AdS/CFT II
      Convener: Charlotte Sleight (MPP)
      slides
      • 09:00
        Critical Phenomena, Renormalization & Gauge/Gravity Duality 30m
        Speaker: Steffen Klug (MPP)
        Slides
      • 09:30
        Gauge/Gravity Games 30m
        Speaker: Migael Strydom (MPP)
        Slides
    • 10:15 18:30
      Social Activities
      • 10:15
        Get a lunch packet 15m
    • 18:30 19:30
      Dinner 1h
    • 19:30 20:30
      SESSION: Job Opportunities I
      Convener: Dr Frank Steffen (MPP)
      • 19:30
        Quantitative Consulting Experiences as an IMPRS Alumni 1h
        Speaker: Dr Clemens Kiessig (d-fine GmbH)
    • 08:00 09:00
      Breakfast 1h
    • 09:15 10:30
      Session: Job Opportunities II
      Convener: Dr Frank Steffen (MPP)
      • 09:30
        Management Consulting Experiences as an IMPRS Alumni 1h
        Speaker: Dr Daniel Haertl (McKinsey & Company, Inc.)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:15
      Session: Job Opportunities III
      Convener: Dr Frank Steffen (MPP)
      • 11:00
        Patent Attorney Experiences as an IMPRS Alumni 1h
        Speakers: Dr Ananda Landwehr (Maiwald GmbH) , Dr Jochen Baumann (BARDEHLE PAGENBERG)
    • 12:15 12:30
      Group Photo 15m
    • 12:30 16:00
      Lunch & Return to Munich 3h 30m